VITRAŽ V TIFFANY TEHNIKI

Zgodovina klasičnega vitraža je vezana predvsem na okna v cerkvah, katedralah in v dvorcih. Najstarejši primerki so steklene pregrade oken na bazilikah iz 4. in 5. stoletja, zlata doba vitraža sega v 12. do 16. stoletje, potem je doživljal zatone in vzpone, korenite spremembe pa je doživel s spremembo tehnologije, ki uporablja namesto svinčenih trakov bakreno folijo (Tiffany tehnika).

Vitraž je predvsem poigravanje stekla s svetlobo, saj zaživi šele z njo. Izdelava se prične z risarsko kompozicijo, natančnim planom izdelave končnega produkta. Ob planiranju izdelka je potrebno imeti ves čas v mislih poigravanje s svetlobo, ki da izdelku končni pomen. Pri Tiffany tehniki se koščki stekla oblečejo v bakreno folijo in sestavijo s cinjenjem. Ta tehnika omogoča oblikovanje z manjšimi koščki stekla, za razliko velikih cerkvenih vitražev v klasični vitražni tehniki. Tehnika omogoča tudi tridimenzionalno oblikovanje. Razvil jo je američan Luis Comfort Tiffany v poznem 19.stoletju in je tako poimenovana po njem.

Poleg predstavljenih uporabnih predmetov v tej tehniki, kot so svetilke sklede, ogledala, ure, nakit… izdelujem tudi zasteklitve vrat ali oken po naročilu.